Lakeside House, Zurich, E2A

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Brunecky Radek

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House, Zurich

Lakeside House, Zurich, E2A, Photo credits: Dominique Marc Wehrli

Lakeside House

 

The house for a family is prominently situated at the Lake of Zurich. The plot is between the lake and a main road. The House is situated away from the shore of the lake, with a mandatory distance of 30m establishing a unobstructed space which is defined as an unbuilt garden hereby the Oak tree and the hedges are orignial kept as reminiscence of the orignial site. The exterior entrance area is architecturally framed and establishes a courtyard. The building not only separates the entrance area from the garden but also it forms a sharp transitions between house and garden.

Three volumes in pigmented concrete are stacked and shifted offset to each other. The volumes are assigned programmatically and are connected through a cascadian staircase. On the backside, the diagonal lines make the cascading main staircase visible. This and the shifted volumens dissolve the massive, rather closed volume towards the main road.

On the foreside, the house is open. Large framed windows provide an unobstructed view over the garden and the lake. On the ground floor, windows are recessed in order to contribute a part of the building to a terrace.

The three stacked volumes, connected through the cascadian staircase, combine different programmatic scenarios. Living takes place on the ground level, the first level is designated for the children, and the top level is for the parents. The structure is defined in such a way that single rooms can be connected to one large room, in addition the cascade allows every combination to connect and circulate keeping the house programmatically adaptable to future living conditions.